Myofasciální techniky

Kvě 12, 2020 | Masáže

NOVINKA V NABÍDCE MASÁŽÍ – INTENZIVNÍ UVOLŇOVACÍ TECHNIKA

– MYOFASCIÁLNÍ MASÁŽ

Myofasciální techniky představují nejnovější postupy práce s lidským tělem. 

Fasciální systém totiž prostupuje všemi orgány, svaly, kostmi a tkáněmi na všech úrovních těla, třeba také mezi cévami a nervy a umožňuje nám pohyb.  

Fascie, česky tzv. svalová povázka je vazivový obal. Ještě v nedávné době byly fascie vnímány jako nedůležitý obal svalu a nebyla jim věnována žádná pozornost.

V současné době výzkum ukázal, že pokud chceme pracovat na svalech, bez uvolnění fascií, bude naše práce jen polovičatá. Fascie se táhnou jako síť od konečků prstů až po temeno hlavy a obalují jednotlivé svaly, orgány a svalové skupiny. Jsou navzájem propojené a komunikují spolu. Máme povrchovou a hlubokou vrstvu těchto obalů.

U masáží se ošetřují povrchové fasciální vrstvy přímo pod kůží. Mezi jednotlivými vrstvami je tekutina zajišťující jejich kluznost. Díky tomuto klouzání se můžeme volně pohybovat. Vlivem různých menších zranění, pádů, přetížení či operací dojde v určitém místě k omezení klouzavého pohybu. Tekutina mezi vrstvami zhoustne nebo vlákna fascií zřídnou, a v tom místě vrstvy po sobě přestanou klouzat.

Problém ovšem nezůstane pouze lokálně. Vzhledem k propojenosti celé sítě dochází ke změnám postupně v celém systému. Přestávají klouzat tedy i jiná místa, kde vlivem malého pohybu tekutina také zhoustne.

Omezení v pohybu fascií může dojít třeba vlivem překyselení organismu z nezdravé stravy, nadměrnou nebo jednorázovou intenzivní zátěží.  

Zdravé a pružné fascie představují také určitou bariéru pro šíření zánětu v dané oblasti.

Jak se masáž provádí? Pomalým, hlubokým tlakem a tahem a jemnými odlepovacími pohyby působí masér na fasciální systém pacienta.  Při práci s fasciemi je potřeba tělo vnímat jako celek, nesoustředit se jen na konkrétní místa.

Pokud se chcete dozvědět o fasciích více, shlédněte na Youtube krátký dokument Skrytý svět fascií. 

DALŠÍ ČLÁNKY NA BLOGU

ZDRAVÍ ZAČÍNÁ VE STŘEVECH

ZDRAVÍ ZAČÍNÁ VE STŘEVECH

Zdravé střevo je základ celkového zdraví Některé probiotické kultury mohou zmírňovat pocity deprese Náš trávicí systém má svůj vlastní nervový systém, který obsahuje až sto milionů neuronů, což je zhruba jako mícha. Říká se mu enterická nervová soustva (ENS) nebo také...

číst více
KOLIBOVÉ TECHNIKA

KOLIBOVÉ TECHNIKA

NOVINKA V NABÍDCE MASÁŽÍ - INTENZIVNÍ UVOLŇOVACÍ TECHNIKA - KOLIBOVÉ BALANČNÍ TECHNIKA Tyto techniky nahrazují Dornovu metodu, Mojžíšovu metodu nebo tlakovou Thajskou masáž. Dlouhodobým stresem, věkem nebo špatným pohybem se naše tělo postupně stahuje, zmenšuje nebo...

číst více

OBJEDNETE SI TERMÍN MASÁŽE

tel: 608 611 714

masaze.chirofonetika@gmail.com

 

Najdete mě i na Facebooku 

Masáže probíhají ve velmi příjmném prostředí mého soukromého studia  v Jeseníku v ulici Kostelní 160/1 ( první patro).
Pokud se mi nemůžete dovolat, právě se věnuji některému z klientů. Opakujte prosím volání později, popřípadě kontaktujte smskou. Děkuji za pochopení.